Klikom na sliku pristupite sajtu.

Dijete Vas je zateklo kako vodite ljubav – Evo kako treba postupiti u toj situaciji – Infobiber.com
Home / Zabava / Dijete Vas je zateklo kako vodite ljubav – Evo kako treba postupiti u toj situaciji

Dijete Vas je zateklo kako vodite ljubav – Evo kako treba postupiti u toj situaciji
Ako imate djecu, a uz to ne odustajete od svog seksualnog života, sigurno ste se barem jednom našli u situaciji da vas dijete skoro uhvati na djelu. Ključna riječ je skoro. Kako reagirati ako se to i dogodi?

Koristite li prilike dok dijete spava, gleda crtiće, igra se ili uči u svojoj sobi? No što ako se probudi, postane mu dosadno, ili vas baš treba hitno nešto pitati? Saznajte kako reagiraju djeca različitih dobi kada roditelje uhvate na djelu i što biste vi tada mogli učiniti.

Važno je kako ćete se postaviti i objasniti djetetu što se događa. No, prije nego što išta kažete, procijenite što je dijete točno čulo, vidjelo i zanima li ga uopće što se dogodilo.

“Umjesto vrištanja, paničnog traženja odjeće ili trčanja u kupaonicu, ostanite smireni. Tako nećete uplašiti dijete svojim nepromišljenim reakcijama. Upitajte ga smireno treba li nešto ili mu recite da mama i tata trebaju malo vremena za sebe te da se ne treba bojati. To će uvelike pomoći sprječavanju straha i anksioznosti kod djeteta”, savjetuje klinička psihologinja Azza Brown na portaluessentialmums.co.nz. Pravilni odgovori ovise i od dobi djeteta.

Beba: Ne brinite ako je u sobi

Mnoge obitelji spavaju u krevetu skupa s bebama ili je bebin krevetić u istoj sobi. Psihoterapeutkinja Jennifer Naparstek Klein za cnn.com kaže:“Nema ništa štetno u tome da roditelji iskazuju ljubav u blizini bebe kad ona spava ili je pored njih zaokupljena nečim drugim. Bebe ne mogu shvatiti što roditelji rade, pa to nije niti od značaja za njih.”

Vrtićka dob: Mala djeca se mogu uplašiti

Manja djeca mogu biti uplašena zbog zvukova koje su čula pa ih možete uvjeriti da je sve u redu. Nemojte im lagati, objasnite da su se mama i tata grlili na poseban način, kako se grle samo odrasli koji su zaljubljeni. Recite da nitko nije povrijeđen, i stanite na tome, ako dijete ne bude imalo još pitanja.

Vrtićka dob: Mala djeca se mogu uplašiti

Manja djeca mogu biti uplašena zbog zvukova koje su čula pa ih možete uvjeriti da je sve u redu. Nemojte im lagati, objasnite da su se mama i tata grlili na poseban način, kako se grle samo odrasli koji su zaljubljeni. Recite da nitko nije povrijeđen, i stanite na tome, ako dijete ne bude imalo još pitanja.

Školarci: Djeca su u toj dobi znatiželjna

Djeca su u ovoj dobi znatiželjna, zanima ih seks, ali u isto vrijeme ne žele pričati o toj temi. Psihologinja Azza Brown kaže da su dječaci već s 10 godina izloženi pornografiji. Prema studijama, ako dijete ulovi roditelje na djelu, to neće pobuditi njegovu znatiželju toliko koliko izloženost televiziji i medijima gdje mogu vidjeti takve sadržaje. Ova dob je možda i pravo vrijeme da naučite dijete da poštuje tuđe granice i privatnost. Što će vjerojatno i samo nakon takvog iskustva zaključiti.

Tinejdžeri: Najradije će ignorirati taj događaj

Općeniti osjećaj koji se javlja kod tinejdžera u toj situaciji je gađenje. Osjećaju se čudno od same pomisli da se njihovi roditelji seksaju, a kad postanu svjedoci toga, najradije će ignorirati taj događaj. Roditelji moraju jasno objasniti da je seks normalna stvar koja se događa između parova i da nema razloga za gađenje. Također, to postajeidealna prilika za razgovor o kontracepciji i sigurnom seksu sa svojim tinejdžerom.

(24sata.hr)

Advertisement

Leave a Reply