Home / Zdravlje i Ljepota / Golicanje je dobro po zdravlje: Evo koje koristi od njega ima vaše telo

Golicanje je dobro po zdravlje: Evo koje koristi od njega ima vaše telo




Golicanje je jedan od činova intimnosti koji ćemo retko primijeniti prema ljudima koje ne poznajemo stvarno dobro – obično to radimo s decom kad su malena i s osobom koju volimo, a ređe s dobrim prijateljima jer u odrasloj dobi polako dobija i se*sualne konotacije.

No, gotovo da smo sigurni kako nikad niste razmišljali o tome da učinci golicanja mogu nadići smeh, ali to je istina – od golicanja profitira i fizičko i mentalno zdravlje. Najvažnija funkcija golicanja je zapravo psihološka jer se radi o jednoj vrsti društvenog zbližavanja s drugima, što je zaključio još Čarls Darvin eksperimentišući na mladim čimpanzama, a naknadno je potvrđeno od strane psihologa i za ljude.

Tako pedijatri savetuju roditelje da se golicanjem zbližavaju sa svojom decom, naravno, do određene granice, jer golicanje može postati i neugodno ako se pretera. Verovali ili ne, nedavna su istraživanja pokazala da golicanje može pomoći organizmu u svladavanju problema s kontrolom fizioloških potreba jer neki završeci živaca na stopalima stimulišu sakralni pleksus, koji kontroliše većinu aktivnosti karlice.


Foto: Profimedia

Uz to, golicanje po stopalima može pomoći osobama s ravnim stopalima stimulišući mišiće koji će smanjiti taj problem, a može se koristiti i kao – lek protiv štucanja. Naravno, ne smemo zaboraviti blagotvoran učinak smeha koji smanjuje stres i potiče izlučivanje endorfina, hormona sreće.

Stoga, kad ne znate što biste sa sobom – zagolicajte neku blisku osobu, bit će zabavno i vama i njoj, a možda joj pritom i pomognete.


Foto: Profimedia

(Kurir)

Advertisement

Leave a Reply