Klikom na sliku pristupite sajtu.

Imate li šupljinu između nosa i gornje usne? Evo zašto to imate… – Infobiber.com
Home / Zabava / Imate li šupljinu između nosa i gornje usne? Evo zašto to imate…

Imate li šupljinu između nosa i gornje usne? Evo zašto to imate…
Evo zašto to imate…

Šupljina između nosa i gornje usne naziva se filtrum. Ova oblast se formira zato što se tu spajaju tri različite tačke na ljudskom licu. Ova faza formacije se obično dešava tokom trećeg ili četvrtog mjeseca trudnoće.

Kod ljudi, filtrum nastaje na granicama gdje se spajaju maksilarni i nasomedijalni sinusi. Dokazano je čak da većina muških pacijenata koji ima proširen filtrum jedan je od fizičkih znakova da češće pate od autizma.

Kako se ovi procjepi nikada ne spoje tokom formiranja, ostaje procjep između nosa i gornje usne Ova šupljina uglavnom ne smeta nikome, ali žene kojima je prošireniji taj dio odlaze na hirurške intervencije.
Operacijom popunjavanja usana može se riješiti ovaj problem, rezanjem malog dijela između nosa i usne i obično ostane mali ožiljak koji može da se ukloni.

Filtrum igra ključnu ulogu zato što prenosi vlagu iz usana ka nosu i održava nos vlažnim. Ovo pomaže pri boljem funkcionisanju čula mirisa. Poznato je da nos kod ljudi i drugih primata bolje vrši funkciju kada je vlažan nego suh.

Advertisement

Leave a Reply