Klikom na sliku pristupite sajtu.

NASA PRIZNAJE: Neko je hakovao našu letilicu, dobili smo poruke na nepoznatom jeziku – Infobiber.com
Home / Misterije / NASA PRIZNAJE: Neko je hakovao našu letilicu, dobili smo poruke na nepoznatom jeziku

NASA PRIZNAJE: Neko je hakovao našu letilicu, dobili smo poruke na nepoznatom jeziku
Svemirska sonda Vojažer 2 tokom svog puta neko vreme slala je podatke na potpuno nerazumljivom jeziku. NASA ni posle šest godina ne zna tačan uzrok tome, ali su sigurni da to nije slučajno.

Vojažer 2, je prva letelica koja napustila Sunčev sistem, 2010. godine, i upravo u trenutku kada je ulazila u međuzvezdani prostor, počela je čudno da se ponaša.

“Na udaljenosti oko 15 milijardi kilometara od zemlje, sonda je odjednom počela da šalje podatke na nepoznatom jeziku koji nismo razumeli”, rekao je planetolog NASA Kevin Bejns, a prenosi Fizik astronomiPhysics astronomy.
Nešto ili neko je promenio komunikacijski sistem svemirske sonde Vojažer 2., dodao je Bejns.

“Proverom drugih sistema, Vojažerov tim nije našao nikakav kvar. Samo jedan sistem je bio izmenjen” ističe Bejns. kasnijim analizama je utvrđeno da je jedna komponenta u binarnom kodu komadnog sistema promenjena s 0 na 1. Takva promena jednog bita ukazuje da je neko nepoznat namerno menjao kompijuter na Vojažeru.

To koriste uglavnom hakeri, ali to može potpuno da ugasi kompjuter ili uništi podatke. Ovde je oštećen samo jedan sistem.

Istraživači NASA razmatrali su prvo mogućnost da je neko “hakovao” letelicu sa Zemlje, ali zbog velike udaljenosti to bi bilo potpuno nemoguće.

Stručnjacima NASA, koji na raspolaganju imaju daleko najbolju tehnologiju kao i sve kodove, trebalo je tri nedelje da isprave ovu grešku. Međutim pravi uzrok ove anomalije nikada nije otkriven. Za njemačkog naučnika Hartviga Hausdorfa nema sumnje – krivi su vanzemaljci.

(physics-astronomy.com)

Advertisement

Leave a Reply