Klikom na sliku pristupite sajtu.

ODLIČNE VIJESTI ZA SVE: Uskoro kraj pandemije od ovog datuma se sve vraća na staro… – Infobiber.com
Home / Vijesti i Svijet / ODLIČNE VIJESTI ZA SVE: Uskoro kraj pandemije od ovog datuma se sve vraća na staro…

ODLIČNE VIJESTI ZA SVE: Uskoro kraj pandemije od ovog datuma se sve vraća na staro…
Suosnivač Majkrosofta Bil Gejts procjenjuje da će pandemija koronavirusa za „bogati svijet“ biti završena do kraja 2021. godine, ali da će za ostalima biti potrebno više vremena za oporavak.

„Inovacije u dijagnostici, terapijama i vakcinama su impresivne. Zbog toga smatram da u bogatom svijetu možemo okončati pandemiju do kraja 2021. godine, a za ostatak svijeta do kraja 2022. godine“, izjavio je Gejts, prenosi američki sajt CNET.

Gejts finansira medicinsko istraživanje i programe za vakcine putem svoje „Fondacije Bil end Melinda Gejts“.

Svjestan je da je pandemija sve zemlje svijeta vratila nekoliko godina unazad kada je riječ o ekonomskom rastu, borbi protiv HIV-a, malarije.

Gejts je kritikovao američki sistem testiranja na korona virus, kao i način na koji se američki predsjednik Donald Tramp i njegova administracija nose sa situacijom.

Otvoreno je rekao da je visok broj slučajeva korona virusa u SAD rezultat nedovoljnog testiranja i praćenja kontakata, kao i nenošenja zaštitnih maski.

Gejts vjeruje da će vakcina biti razvijena, ali da će zbog različitih problema, uključujući proizvodnju, moći da pomogne samo bogatijim zemljama.

Par je izdvojio 50 miliona dolara za COVAX, međunarodni projekt kojim žele da osiguraju da 92 zemlje s niskim i srednjim dohotkom imaju pristup eksperimentalnoj vakcini, i 20 miliona dolara za Koaliciju za epidemiološke inovacije u stanjima pripravnosti (CEPI), koja ulaže u druge moguće kandidate za vakcinu protiv koronavirusa, piše RT.

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts, koji je izjavio kako mu je želja da vakcinu primi svih 7 milijardi ljudi na svetu, nedavno je kazao kako će se vakcina druge generacije verovatno “lakše i jeftinije proizvoditi pa imati bolju temperaturnu stabilnost”.

Pesimističniji oko brzog povratka u normalu

Gejts je postao i pesimističniji u pogledu brzog povratka u normalu. Juče je naveo kako je “pred nama još dug put”, mada je još prošlog meseca rekao da bi “bogatije zemlje mogle da se vrate u stanje pre covida-19 do kraja 2021. godine”. To je potvrdio i njegov izvršni direktor fondacije Mark Suzman rekavši da će “za potpuno suzbijanje ove pandemije trebati najveći napor javnog zdravstva u istoriji”.

Advertisement

Leave a Reply