Klikom na sliku pristupite sajtu.

Ova supermasivna crna rupa bi prešla put između Meseca i Zemlje za tri minuta – Infobiber.com
Home / Arhiva / Ova supermasivna crna rupa bi prešla put između Meseca i Zemlje za tri minuta

Ova supermasivna crna rupa bi prešla put između Meseca i Zemlje za tri minuta
Astronomi su ovih dana otkrili supermasivnu crnu rupu koja je izgurana iz svog položaja i nalazi se na udaljenosti od 8 milijardi svetlosnih godina od nas, a trenutno juri svemirom brzinom od 5 miliona milja na sat, odnosno oko 8 miliona kilometara na sat.

Crne rupe su “veliki nasilnici” svemira. Toliko su masivne da njihova gravitacija ne dozvoljava svetlosti da pobegne, piše Independent.

Najveće crne rupe nazivaju se supermasivnim, a njihova masa se meri u masama milijardi Sunaca. Smatra se da se nalaze u središtu svake galaksije, da utiču na formaciju zvezda i da deformišu vreme i prostor. Jako ih je teško “izgurati” iz njihovog položaja, ali ova novootkrivena crna rupa je ipak izgurana iz svog položaja.

Ovu crnu supu u galaksiji 3C 186, udaljenoj od Zemlje 8 milijardi svetlosnih godina, otkrio je svemirski teleskop Habl. Naučnici kažu da su je iz položaja izgurali gravitacijski talasi.

Marko Čiaberg i njegove kolege naučnici iz svemirskog instituta koji upravlja teleskopom Habl (STScI), tvrde da su gravitacijski talasi koji su pokrenuli ovu crnu rupu nastali sudarom drugih dveju crnih rupa.

Naučnici su procienili da je energija potrebna za ovakvo izbacivanje crne rupe iz položaja jednaka energiji oko 100 miliona supernova.

Supermasivna crna rupa trenutno se kreće brzinom kojom bi put između Meseca i Zemlje mogla preći za tri minuta.

Naučnici predviđaju da će za oko 20 miliona godina pobeći iz svoje galaksije i “zauvek sama lutati svemirom”.

(Telegraf.rs)

Advertisement

Leave a Reply