Klikom na sliku pristupite sajtu.

Poslednja večera legendarnog ledenog čoveka: Evo šta je Oci poslednje pojeo – Infobiber.com
Home / Zabava / Poslednja večera legendarnog ledenog čoveka: Evo šta je Oci poslednje pojeo

Poslednja večera legendarnog ledenog čoveka: Evo šta je Oci poslednje pojeo
Slavni ledeni čovek Oci najverovatnije je pre smrti pojeo režanj ili dva “slanine iz kamenog doba”, objavili su naučnici.

“Pred sam kraj pojeo je vrlo masno sušeno meso, svakako neku vrstu slanine”, rekao je Albert Cink, direktor Ocijevog instituta u Bolcanu u Italiji, na konferenciji u Beču.

Naučnici su po sadržaju njegovog želuca i ranije znali da je pre smrti jeo meso kozoroga, ali do sada nisu mogli da utvrde da li je bila reč o kuvanom, sirovom ili sušenom mesu.

Nova molekulska istraživanja sadržaja njegovog želuca pokazala su da je pojeo sušeno meso. Ono se kuvanjem ne raspada potpuno jer su mu vlakna čvršća, istakao je Cink.

Ovo otkriće ukazuje na to da su Oci i pripadnici njegove zajednice poznavali postupak sušenja mesa kojim su mogli da ga sačuvaju od kvarenja, dodaje.

Čovek iz kamenog doba Oci, koji je živeo pre 5.300 godina, pronađen je u mumificiranom stanju 1991. godine, savršeno očuvan u ledu.

Ime je dobio po dolini iznad koje je pronađen, na 3200 metara nadmorske visine, na samoj granici Italije i Francuske.

Najverovatnije je umro od krvarenja izazvanog pogotkom strelicom čiji je vrh pronađen u njegovom ramenu.

Ocijeva mumija koju su planinari pronašli zajedno s odlično očuvanim alatom bogat je izvor neprocenjivih naučnih informacija za istraživače.

Tako se zna da je u trenutku smrti imao oko 45 godina, težio pedesetak kilaogram i bio visok 1,60 metara. Osim bakterija u želucu, istrošenih ligamenata i loših zuba, bio je u “relativno dobrom” zdravstvenom stanju, napisao je Cink u časopisu “Sajens”.

(B92)

Advertisement

Leave a Reply