Klikom na sliku pristupite sajtu.

Robokap će uskoro čuvati red u Dubaiju: Građani će preko njega prijavljivti zločine i plaćati kazne, a moći će i da… – Infobiber.com
Home / Vijesti i Svijet / Robokap će uskoro čuvati red u Dubaiju: Građani će preko njega prijavljivti zločine i plaćati kazne, a moći će i da…

Robokap će uskoro čuvati red u Dubaiju: Građani će preko njega prijavljivti zločine i plaćati kazne, a moći će i da…
Još u oktobru 2016. godine, predstavljen je prototip “Robokapa”, kako ga mnogi nazivaju – robota policajca koji će moći u mnogo čemu da pomaže građanima. Sada se najavljuje da će u rad biti zvanično pušten od maja ove godine.

Preko njega će stanovnici prijavljivati zločine, ali i plaćati saobraćajne kazne. Ukoliko se pokažu kao efektivni, očekuje se da će do 2030. činiti četvrtinu policije u tom gradu.

– Želimo da ostvarimo naše ciljeve i razvijemo pametne robote policajce. Do 2025. Dubai će biti jedan od pet gradova koji imaju najbolji bezbednosni sitem – izjavio je major general Abdulah Al Meri iz policije.

Sistem funkcionisanja je poprilično jednostavan. Na grudima “Robokapa” se nalazi ekran osetljiv na dodir, preko kojeg se vrši sve što vam je potrebno. Robot čak ima i senzore za prepoznavanje lica, kao i mikrofon, koji je sa policijskom telefonskom podršom direktno povezan.

(srbijadanas.com)

Advertisement

Leave a Reply