Klikom na sliku pristupite sajtu.

Sok od bobica zove jača imunitet Ovaj sok ustvari nije običan sok – Infobiber.com
Home / Zdravlje i Ljepota / Sok od bobica zove jača imunitet Ovaj sok ustvari nije običan sok

Sok od bobica zove jača imunitet Ovaj sok ustvari nije običan sok
Sok od bobica zove se pravi kada su bobice sasvim zrele, a to je obično mjesec septembar. Ovaj sok ustvari nije običan sok. Sok od bobica zove se ne koristi za uživanje i osvježenje, nego zbog zdravstvenih koristi.

Ovaj sok se pije u malim količinama, jer je to ustvari prirodni lijek. Neke vrste zove imaju otrovne plodove, ako se koriste u svježem stanju. U svijetu su zabilježeni i rijetki slučajevi trovanja sokom od svježih bobica zove. Zato se bobice kuhaju i dobija se sirup.

Ako se sok upotrebljava na takav način onda je bezbijedan za upotrebu. Smatra se da se samo Sambucus nigra može koristiti u svježem stanju, ali ipak je preporuka da se bobice

kuhaju bar malo zbog lakše svarljivosti i radi poboljšanja ukusa. Kada je sezona prehlada i gripa onda je posebno dobar ovaj proizvod.

Domaći sirup od bobica zove

– 3 šolje zrelih bobica zove
– 4 šolje vode
– 1 mala kašika cimeta u prahu
– 1 mala kašika karanfilića u prahu
– 2 male kašike svježe rendanog korijena đumbira
– 1 šolja meda

U šerpu sipati bobice zove, vodu, cimet, karanfilić i đumbir, pa staviti na vatru. Kad prokuha, smanjiti temperaturu i poklopiti. Ostaviti da se kuha lagano do sat vremena. Tečnost treba da pokuha za polovinu.

Skloniti i kada se djijelimično prohladi prespite, kroz cijediljku, u činiju. Kada se još malo prohladi, da bude mlako, onda se dodaje šolja meda i dobro se izmješa sve. Zatim se sirup sipa u pripremljenu teglu ili pomoću lijevka u odgovarajuću flašicu. Čuva se u frižideru.

Uzimaju se 2 kašike dnevno za odrasle i jedna za djecu, za jačanje imuniteta. U slučaju gripa može i češće. Može i da se razmuti u čaši vode ili voćnom soku.

bhzdravlje.ba

Advertisement

Leave a Reply