Klikom na sliku pristupite sajtu.

Staro islamsko proročanstvo o kraju sveta: Pakao će početi u Siriji – Infobiber.com
Home / Arhiva / Staro islamsko proročanstvo o kraju sveta: Pakao će početi u Siriji

Staro islamsko proročanstvo o kraju sveta: Pakao će početi u Siriji
Diskusija američkih političara i novinara o taktici i strategiji američke borbe protiv ID došla je do novog zapleta.

Po proceni uticajnog američkog lista New York Times, Vašington odustaje od kopnene operacije jer ne želi da pomogne džihadistima da se ispune drevna islamska proročanstva o poslednjoj bici uoči kraja sveta.

„U suštini, kada su Sjedinjene Države prvi put izvršile invaziju na Irak, jedan od najoduševljenijih pristalica ove akcije bio je čovek koji je osnovao terorističku ćeliju, koja je prerasla u Islamsku državu, Abu Musab az-Zarkavi – piše New York Times. – On je uzbuđeno nazvao američku operaciju 2003. godine, „blagoslovenom intervencijom“.

Njegova reakcija – neki je ignorišu, drugi je doživljavaju kao retoriku – ukazuje na jednu od osnovnih motivacionih ideja terorističke grupe koja trenutno drži pod kontrolom znatne delove teritorija Iraka i Sirije: Islamska država svoju ideologiju zasniva na proročkim tekstovima, navodeći da će islam izaći kao pobednik iz apokaliptične bitke posle dolaska zapadnih trupa u ovaj region“.

Apokaliptičnu religioznu ideologiju džihadista u februaru ove godine detaljno je opisao kanadski novinar Grem Vud.

Po njegovim rečima, ona se delimično zasniva na sunitskim izvorima i primetna je svuda u propagandi ID. Između ostalog, postoji verovanje da će biti samo 12 kalifa, a da je Abu Bakr al-Bagdadi osmi po redu; da će se vojska „Rima“ susreti sa armijama islama u severnoj Siriji; i da će se finalna bitka između islama i Dadžale (antihrist u islamskoj tradiciji) odigrati u Jerusalimu, nakon određenog perioda posle islamskog osvajanja. Pri čemu Islamska država ogroman značaj pridaje sirijskom gradu Dabik, u okolini Alepa (ime ovog grada nosi i njihov propagandni časopis). Jer, upravo će ovde, po rečima proroka, vojska „Rima“ postaviti svoj tabor.

„Mi smo ovde, mi zakopavamo prvog američkog krstaša u Dabiku, i s nestrpljenjem iščekujemo dolazak ostalih vaših armija“ – izgovorio je u video-klipu maskirani dželat, pokazujući odsečenu glavu Pitera Kesiga, koga su džihadisti držali više od godinu dana.

Neki izvori u ID govore da „Rim“ može predstavljati armiju nevernika – i tom imenu savršeno odgovaraju Amerikanci. Posle bitke kod Dabika kalifat će se proširiti i osvojiti Istanbul, a zatim i celu planetu.

Postavlja se pitanje: da li je poslednja bitka kod Dabika preduslov za širenje uticaja džihadista po celom svetu?

Bivši izraelski ministar spoljnih poslova, a sada potpredsednik Međunarodnog mirovnog centra u Toledu, Šlomo Ben-Ami, smatra da nije. Kako primećuje, posle „novembarskog masakra u Parizu pojavio se opšti konsenzus da se Islamska država može poraziti samo kopnenom invazijom na teritoriju te „države“, međutim to je iluzija“. Čak i da se Zapad i njegovi lokalni saveznici (Kurdi, sirijska opozicija, Jordan i druge sunitske arapske zemlje) dogovore o tome ko će obezbediti glavni deo kopnenih trupa, ID je već promenila strategiju.

Sada je to globalna organizacija, koja prenosi svoj brend lokalnim grupama, sposobnim da izazovu haos u zapadnim prestonicama. U takvom slučaju, postaje jasna argumentacija protivnika kopnene operacije u Vašingtonu. Oni kažu da će invazija omogućiti džihadistima ne samo da najave ispunjenje proročanstva, već će izazvati priliv dobrovoljaca u njihove redove istog momenta kada oni to zatraže.

Američki predsednik Barak Obama, u nedeljnom obraćanju naciji, još jednom je potvrdio svoju poziciju o nedopustivosti da se borba protiv Islamske države shvata kao međureligijski sukob.

„Ne smemo dozvoliti da se ova borba nazove ratom između Amerike i islama, – izjavio je šef Bele kuće. – To upravo žele ID i slične grupe. Moramo odbaciti sve religijske testove pri odlučivanju koga ćemo pustiti u našu zemlju, a koga ne. Moramo odbaciti sve predloge da se prema američkim muslimanima posebno odnosimo. Ako krenemo tim putem – mi ćemo izgubiti. Takva podela, takva izdaja naših vrednosti ide na ruku grupama kao što je ID“.

Obama se zalaže za obuku i opremanje desetina hiljada Iračana i Sirijaca koji bi se borili na terenu protiv džihadista, „lišavajući time tu grupaciju bezbednog utočišta“.

Ovaj koncept podržava i bivši načelnik bliskoistočnog odeljenja Minstarstva spoljnih poslova Francuske, profesor pariskog Instituta za političke studije, Žan-Pjer Filju.

„Već sam više puta rekao: zbog tih proročanstava, kopnena operacija će biti najgori scenario, i svojevrsno upadanje u zamku“, – naglašava stručnjak. Kako bismo uništili „duhovnu hranu“ džihadista, neophodno je obesmisliti proročanstvo, za šta je potreban vojni poraz ID, ali samo lokalnim snagama, na primer, snagama sunitskih Arapa.
Međutim, do danas SAD i njihovi partneri nisu uspeli da pronađu saveznike među sunitskim Arapima.

U oktobru je Obamina administracija priznala da program za obuku lokalnih trupa, vredan 500 miliona dolara, nije dao rezultata. To je prvo. Drugo. Religijska svest je veoma konzervativna.

Čak i u samim Sjedinjenim Državama bilo je „proroka“ koji su predskazivali tačan datum smaka sveta, a kada se predviđanje nije obistinilo – oni su menjali predskazanja, i to gotovo da nije uticalo na broj njihovih sledbenika. I treće. Dok SAD „odlažu“ ispunjenje proročanstva o apokaliptičkoj bici uoči kraja sveta, ID razrađuje strategiju svojih daljih akcija.

U najnovijem broju džihadističkog časopisa Dabiq najavljene su dve varijante.

U prvoj se govori o tome da Zapad – ako ne želi da reaguje – onda će ID imati pravo da nastavi svoje širenje. Druga podrazumeva uvlačenje Sjedinjenih Država u rat uz pomoć izvršavanja smrtonosnih napada na američkoj teritoriji.

Ovako ili onako, nedavni teroristički napad u San Bernardinu u Kaliforniji ukazuje na neopravdanost izjava američkih stručnjaka za bezbednost, koji su tvrdili da u SAD ne postoji „islamističko podzemlje“. Kao da se posle nekog vremena među džihadistima neće pojaviti nekakav interpretator, koji će u proročanstvima „pronaći“ nagoveštaj da bi kraj sveta trebao početi na dalekom kontinentu.

Piše: Stanislav Stremidlovski

(Fakti.org)

Advertisement

Leave a Reply