Klikom na sliku pristupite sajtu.

Tim stomatologa objasnio razliku: Koja četkica bolje čisti zube – obična ili elektična – Infobiber.com
Home / Zdravlje i Ljepota / Tim stomatologa objasnio razliku: Koja četkica bolje čisti zube – obična ili elektična

Tim stomatologa objasnio razliku: Koja četkica bolje čisti zube – obična ili elektična
Iako neka ispitivanja pokazuju da ljudi koji su vješti u korištenju električne četkice mogu ukloniti više naslaga od onih koji se koriste ručnim četkicama, Thomas Wolf iz Udruženja njemačkih stomatologa je mišljenja kako razlika i nije toliko velika da bi stomatolozi preporučili isključivo električne.

– Niko ne može micati rukom 30.000 puta u minuti, brzinom kojom vibrira električna četkica za zube, no to ne znači da su takve četkice uvijek bolji izbor od ručnih – ističe njemački stomatolog.

On objašnjava da je mehaničko uklanjanje zubnog plaka najvažnije te dodaje kako se sve zapravo svodi na to koliko neko dobro koristi svoju četkicu za zube, neovisno o tome je li električna ili ne.

– Najvažnije je očistiti sve zube sa svih strana, a nije naodmet ni kasnije četkicom protrljati jezik nekoliko puta – zaključuje Wolf.

Učinkovita tehnika četkanja podrazumijeva da četkicu treba držati pod kutom od 45 stepeni, pola na zubnom mesu, pola na zubu i kružnim pokretima malim pritiskom prati zub po zub.

No, treba voditi računa o tome da su vlakna četkice što mekša i glava četkice dovoljno mala da se uspije doprijeti i do zadnjih zuba sa stražnje strane. Električna četkica preporučuje se svim pacijentima koji nemaju strpljenja za “dugotrajno” četkanje i kojima je pranje stražnjih zuba otežano zbog njihova udaljenog položaja u ustima.

Prednost električne četkice je i “oralni tuš” kojim se vrlo učinkovito čiste interdentalni prostori, a mana joj je visoka cijena.

(Avaz.ba)

Advertisement

Leave a Reply