Home / Zdravlje i Ljepota / 5 znakova da starite brže nego što bi trebali

5 znakova da starite brže nego što bi trebali
o-AGEING-facebook

Naše tijelo je nevjerojatno umjetničko djelo. Ono nam govori sve što trebamo znati o našem zdravlju putem suptilnih, ali vrlo očitih znakova. Problem je u tome što smo često previše zauzeti ili uplašeni da obratimo pažnju na ono što nam naše tijelo govori. S druge strane, kada ga slušamo, možemo poduzeti određene mjere kako bismo bili što duže zdravi.

Dok vanjski znaci prijevremenog starenja mogu učiniti da se osjećamo “stari”, oni mogu biti i znak da se nešto događa u našem tijelu. Naravno, kada je riječ o starenju, potrebno je uzeti u obzir i genetiku, životno okruženje i način života. Sljedećih pet znakova pokazuju da starite brže nego što biste trebali.

“Blijedi” osmijeh

Zubna caklina troši se tijekom vremena, zahvaljujući određenim vrstama hrane koju konzumirate, a kao rezultat zubi počinju dobivaju žućkastu nijansu. Najveća prijetnja vašem osmijehu su šećer, zaslađena pića i kofein. Svedite njihov unos na minimum. Jedite više svježeg voća i povrća. To će vam pomoći da tijelo dovedete u alkalno stanje i imate zdrave i jake zube. Izbijelite zube medicinskim ugljenom – provjereni recept.

Prorjeđivanje obrva i trepavica

U principu, starenje uzrokuje prorjeđivanje kose, a zbog promjene hormona u tijelu vaš obrve i trepavice mogu postati “rijetke” i neujednačene. Godine čupanja i dotjerivanja oštećuju folikule usljed čega dlake teže rastu. Uvrstite u prehranu namirnice koje potiču rast kose, kao što su one koje sadrže vitamine A, C i E. Da biste stimulirali rast obrva i trepavica ali i kose, zahvaćeno područje masirajte ricinusovim te kokosovim uljem.

Crvenilo očiju

Crvene oči nisu samo rezultat kasnog odlaska na spavanje, prehlade ili alergije. Kronično stanje crvenila očiju može ukazivati na to da se u vašem tijelu događaju upalni procesi. Upale i starenje usko su povezani, jer kako starimo tako dolazi i do veće pojave upala povezanih sa zglobovima, artritisom pa čak i Alzheimerovom bolešću. U prehranu uvrstite zeleni čaj, hranu bogatu antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama. Za ispiranje očiju koristite čaj od kamilice ili koristite vrećice čaja od kamilice kao oblogu.

Ubrzane promjene na koži

Kako starite tako dolazi i do promjena u teksturi kože. Koliko brzo će se to događati obično je rezultat vaših zdravstvenih navika (uključujući prehranu, vježbanje i obrasce spavanja). Tu su i uzroci okoliša koji uključuju zagađenje i prečesto izlaganje suncu. Da biste osvježili kožu koristite samomasažu lica i pilinge koje možete napraviti sami te prirodne kreme i ulja poput arganovog i kokosovog. Klonite lice od jakog sunca. Pogledajte u kategoriji Ljepota naše prirodne recepte za masažu, maske, pilinge i kreme.

Kosa koja se prorjeđuje, suha je i puca

Hormonske promjene, koje se dešavaju kako starite, vjerovatno su glavni razlog zbog kojih kosa počnje pucati, lomi se i opada. Postoje i drugi faktori, kao što su česta izloženost stresu, korištenje određenih vrsta lijekova, pretjerana uporaba alata za stajling koji rade na principu topline kao i korištenje proizvoda za njegu koji sadrže štetne kemikalije. Kako starite, važno je biti nježniji prema vašoj kosi i vlasištu, kako bi folikule kose ostale zdrave i produktivne. Počnite koristiti prirodne proizvode za njegu kose koji su bogati proteinima. Jednom tjedno potaknite rast kose pomoću masaže vlasišta toplim uljem, posebno kokosovim i arganovim. Generalno, smanjite broj pranja kose (jednom tjedno je dovoljno za većinu).

Sve što radite s ciljem brige o vašem tijelu ima moć da donese promjenu. Naravno, ne možete kontrolirati nasljedne faktore, ali možete kontrolirati prilično veliki broj stvari koje utječu na preuranjeno starenje.


Leave a Reply