Home / Zdravlje i Ljepota / Nije šećer: Studija otkrila pravog “krivca” za hiperaktivnost

Nije šećer: Studija otkrila pravog “krivca” za hiperaktivnost
hiperaktivnost

Studije s Univerziteta Southampton u Engleskoj otkrila je štetnost natrijevog benzoate koji se kombinira s crvenom i žutom prehrambenom bojom.
I dok većina ljudi vjeruje da je šećer kriv za hiperaktivnost, nijedno istraživanje to nikada nije potvrdilo. Studije provedene na Univerzitetu Southampton u Engleskoj otkrile su kako su konzervansi krivi za hiperaktivnost, posebno natrijev benzoat koji se kombinira s crvenom i žutom prehrambenom bojom.

Ovu kombinaciju pronaći ćete u gaziranim pićima, slatkišima i sladoledu.

Obogatite hranu i vitaminima kako bi nadoknadili ono što nedostaje u prehrani, a eliminirajte onu za koju sumnjate da potiče hiperaktivnost.

Neka prehrana bude bogata proteinima koje ćete pronaći u grahu, mesu, jajima siru i orašastim plodovima. Ne zaboravite na voće i povrće. Neki plodovi, kao što su klementine, kruške, jabuke, kivi, grejpfrut i narandža, pomoći će da dijete bolje spava. Omega 3 masne kiseline kojima su bogati losos, tune, orasi i maslinovo ulje, dobre su za mozak.

Ograničite količinu grickalica koje pojede i svakako ih zabranite dva sata prije obroka. Za međuobroke mu ponudite zdrave namirnice kao što su voće i povrće.


Leave a Reply