Home / Arhiva / OPASNOST: KOMARAC ZA KOJEG SE SUMNJA DA PRENOSI ZIKA-VIRUS

OPASNOST: KOMARAC ZA KOJEG SE SUMNJA DA PRENOSI ZIKA-VIRUS
Komarac edes albopiktus (Aedes albopictus), poznatiji kao azijski tigrasti komarac, koji je pored edes egipti (Aedes aegypti) prenosilac Zika virusa, postoji u zemljama u našem okruženju.

 ZIKA

Njega ima u Hrvatskoj, Bugarskoj i Crnoj Gori. Konstatovan je i u mnogim evropskim zemljama – Italiji, Grčkoj, Turskoj, Španiji, Rusiji, Holandiji i Nemačkoj.

Iako je u literaturi zabeležen na granici naše zemlje sa Hrvatskom pre mnogo godina, nadležni kažu da zasad ova vrsta nije ustanovljena na teritoriji naše zemlje.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da ne očekuje da će ovog komarca ni tokom predstojećeg leta biti kod nas, ali ne isključuje mogućnost da se usled poremećaja klime steknu uslovi da u neko vreme dođe.

– Jedino poremećaji klime mogu da stvore uslove da oni iz centralne i mediteranskog dela Afrike stignu kod nas. Poslednjih nekoliko godina on je zabeležen u Grčkoj, Turskoj a Hrvati su imali i jednu turiskinju obolelu od denga groznice koju prenosi komarac iz istog roda, doduše ona je doputovala iz Španije – kaže Tiodorović.

infobiber


Leave a Reply