Home / Zdravlje i Ljepota / Saznajte šta Vam oči otkrivaju o celokupnom stanju vašeg organizma i bolestima koje Vam prete

Saznajte šta Vam oči otkrivaju o celokupnom stanju vašeg organizma i bolestima koje Vam prete
Često se kaže da su “oči ogledalo duše”, ali može se reći i da su ogledalo vašeg zdravlja. Saznajte šta vam otkrivaju o celokupnom stanju vašeg organizma i bolestima koje vam prete!

Iako nije poznato ko je rekao da su oči ogledalo duše, nema sumnje da oči zaista mogu da otkriju dosta stvari o vama i posebno vašem trenutnom stanju zdravlja

iako-nije-poznato-ko-je-rekao-da-su-oci-ogledalo-duse-nema-sumnje-da-oci-zaista-mogu-da-otkriju-0
Foto: drthomasphillips.com

Dok oftalmolozi troše mnogo para kako bi učili o mnogim zamršenim stvarima oko očiju, postoje neke stvari koje vam vaše oči mogu otkriti, a da ne zahtevaju detaljne preglede, već ih i sami lako možete uočiti

dok-oftalmolozi-trose-mnogo-para-kako-bi-ucili-o-mnogim-zamrsenim-stvarima-oko-ociju-postoje-1
Foto: xovain.com

Uporni čmičak

uporni-cmicak-2
Foto: positivemed.com

Ako ste ikada imali čmičak na oku, onda znate koliko može biti bolan i iritantan. On se formira na kapku zbog blokiranih lojnih žlezda i obično traje samo par dana, ali može trajati čak i mesecima. Čmičak može biti mnogo više nego bolna nelagodnost – zlokoban redak oblik raka poznat pod nazivom karcinom lojnih žlezda. Dakle, ako imate dugotrajni čmičak, verovatno je vreme da posetite lekara.

Proređene obrve

proredene-obrve-3
Foto: healcure.org

Postoji više razloga zašto bi vam dlaka postala slabija, uključujući stres, starenje i nedostatak hranljivih materija. Takođe može biti rezultat stanja poznatog kao “alopecia areata” ili ćelavost određenog predela, iako to utiče na samo oko 0,1% stanovništva. Još jedan razlog može biti štitna žlezda. Hipotiroidizam usporava telo i remeti hormonsku ravnotežu, što dovodi do opadanja kose. Ako vam obrve postaju tanje, posavetujte se sa doktorom oko štitne žlezde.

Mutan vid

mutan-vid-4
Foto: staticflickr.com

U današnje vreme mnogi poslovi zahtevaju dug rad za računarom. Zbog ovoga se često dešava da imate mutan vid ili da vas peku oči. Zapravo, ta situacija je toliko česta da se to u današnje vreme zove “digitalno naprezanje očiju” i vezuje sve probleme sa vidom koji proističu od dugog gledanja u monitor, telefon ili tablet. Ako patite od ovog stanja, razgovarajte sa svojim lekarom kako biste razmotrili načine na koje možete ublažiti situaciju.

Slepe tačke

slepe-tacke-5
Foto: allaboutvision.com

Ako ste doživeli da imate slepe tačke, to može biti vrlo zastrašujuće. Međutim, situacija takođe ukazuje na to da možda imate migrenu, posebno ako je ono što vidite svetlucava svetlost ili talasasta linija. Ove slepe ili svetle mrlje mogu biti praćene glavoboljom. Ako vam se ovo često dešava, obavezno se posavetujte sa doktorom kako biste mogli da otkrijete pokretače i kako ih možete izbeći.

Isturene oči

isturene-oci-6
Foto: whstatic.com

Sigurno vam se desilo da se oči poigravaju sa vama. Morate da trepnete par puta i protrljate oči kako biste bolje videli. Ako osetite čestu potrebu da ih trljate, onda možda imate problem sa štitnom žlezdom. Zapravo, jedan od najčešćih uzroka isturenih očiju je povezan sa hipertireozom, stanjem u kojem vam je štitna žlezda previše aktivna, što izaziva da vam oči izgledaju uvećano. Prema podacima Nacionalnog instituta za dijabetes, varenje i bubrege, do 30% ljudi koji razviju Gravesovu bolest mogu da dobiju blagi simptom oftalmopatije, dok 5% doživi teže slučajeve. Posavetujte se sa doktorom ako primetite bilo šta od navedenih simptoma.

Žute mrlje u očima

zute-mrlje-u-ocima-7
Foto: whstatic.com

Ovo se lako može primetiti i ako ga doživite, onda ćete i znati. Ovakva boja beonjača prvi je simptom žutice. Žuticu mogu doživeti novorođenčad sa nerazvijenom jetrom, ali i odrasli koji imaju problema. Ovo može biti povezano i sa vašom žučnom kesom, zbog čega treba da se obratite lekaru.

Zamagljen vid kod dijabetičara

zamagljen-vid-kod-dijabeticara-8
Foto: diabetescare.net

Postoji mnogo zdravstvenih problema oko kojih treba da brinete kada imate dijagnostikovan dijabetes. Dijabetičari imaju veći rizik da razviju bolest očiju poznat kao dijabetična retinopatija. Dijabetična retinopatija je izazvana oštećenjem krvnih sudova u tkivu na zadnjoj strani oka koje je osetljivo na svetlost (retina). Ovo utiče na krvne sudove u oku i primarni je uzrok slepila kod odraslih ljudi. Ovo je ozbiljna situacija i treba se posavetovati sa doktorom ako primetite problem.

Dupli vid, zamućeni vid ili gubitak vida

dupli-vid-zamuceni-vid-ili-gubitak-vida-9
Foto: lasikscandal.com

U bilo kom trenutku da doživite promene vida, situacija je alarmantna. Oči su vitalni deo tela. Ako doživite dupli vid, zamućeni vid ili čak gubitak vida, odmah se obratite lekaru, jer ovi simptomi mogu biti upozorenje za pojavu šloga.

fokuzz.com


Leave a Reply