Home / Arhiva / UŽAS U MRTVAČNICI U ZAGREBU: Mladić koji pere leševe vidio nešto što mu je “skratilo život”…

UŽAS U MRTVAČNICI U ZAGREBU: Mladić koji pere leševe vidio nešto što mu je “skratilo život”…
Mate R. (20) je prosječan mladić koji studira i radi, kao i mnogi njegovi vršnjaci. Ali, on ima neobično zanimanje – perač je leševa u jednoj zagrebačkoj klinici. Ovaj posao, koji mnogi ne mogu da rade, on opisuje kao posao kao i svaki drugi. Samo da nije jednog slučaja koji mu je “skratio život”…

Naime, u toku jednog noćnog dežurstva, u mrtvačnicu klinike je dovezen leš direktno iz operacionalne sale. U pitanju je bila jedna 80-godišnja baka, koja je imala infarkt, i doktori su pokušali da je operišu, ali srce joj je stalo i ona je po protokolu proglašena mrtvom.
– Mi ne znamo puno o pacijentima čija tijela dovoze kod nas i koja spremamo za sahranu, na njima stoje samo imena i godište, i to je sve. Kada radite ovaj posao, trudite se da se ne udubljujete suviše u ličnosti preminulih, jer je to osnovna stvar koju morate da naučite da biste mogli da radite ovo što ja radim, ispričao je ovaj mladić, piše Srbijadanas

– Primio sam leš te gospođe i krenuo da pripremam tuš i rukavice za pranje, kada mi se učinilo da joj stopalo stoji odmaknuto od drugog, a bila su spojena kada je tijelo dovezeno. Mislio sam da sam pogrešio, ali sljedećeg trenutka sam vidio kako se prsti na nogama mrdaju. U šoku sam svukao pokrivač sa pokretnog ležaja i pogledale su me nečije izbezumljene oči, ispričao je Mate prisećajući se straha koji je osjetio.

– Mislim da mi je to bio najstrašniji trenutak u životu. Gledate sve te horor filmove, ali ipak niste pripremljeni na ovako nešto. Mislim da sam se nakratko onesvijestio, jer kad sam došao k sebi, u sobi su bili i drugi tehničari, a starica je već odvezena nazad na reanimaciju – prisjetio se.

Ispostavilo se da je starici nakratko srce stalo tokom operacije, ali da je zapravo upala u duboku komu iz koje se nakon 10 sati u mrtvačnici, probudila.

izvor: kameleon.ba


Leave a Reply