Home / Zdravlje i Ljepota / Zaraze iz limenke: Pre nego što je otvorite treba da uradite OVO

Zaraze iz limenke: Pre nego što je otvorite treba da uradite OVO
Limenke se proizvode tako da se maksimalno zaštite od spoljašnjih faktora i prašine, a jedino mesto na kojem se mogu izložiti prašini je zapravo polica u prodavnici.

Ispijanje sokova ili piva direktno iz limenke je prilično uobičajeno, pogotovo kad ste napolju. Samo najoprezniji će očistiti limenku s maramicom, ali ni onda neće ukloniti bakterije. Samo će obrisati malo prašine s nje. Ali, koliko je zapravo limenka čista ili prljava i mogu li se zaista tako preneti bolesti?

Put limenke od fabrike do kupca je zapravo jako čist proces, i jedino mesto na kojem limenka stoji na otvorenom je prodavnica. Limenke napuštaju fabriku u plastičnim pakovanjima čija je svrha da ih zaštiti od prljavštine i prašine, i tako pakovane dolaze u prodavnice.

Na limenkama, koje stoje nekoliko dana na policama prodavnica, može se nakupiti nešto prašine, tako da čišćenje mokrom maramicom pre otvaranja nije loša ideja. Ali, u stvarnosti, skoro je pa nemoguće da se limenke toliko zaprljaju da ih trebate oprati deterdžentom.


Foto: Profimedia

Veće su šanse da čovek može dobiti herpes na usnama nego leptospirozu (akutna septihemijska infekcija praćena žuticom koja se dobija od mokraće zaraženih životinja), bolest od koje je navodno umrla jedna cela porodica. Mejl o njihovoj smrti kružio je godinama, ali stručnjaci opovrgavaju da je to moguće. Tada se navodilo da je na limenkama bilo mišjeg urina. Ipak, stručnjaci tvrde da je moguće da urin bude prisutan, ali da je veoma teško da će bakterija leptospiroze preživjti u tim uslovima, jer ona opstaje samo u vlažnom okruženju.

Međutim, ako želite da se zaštitite od bilo kakve bolesti pijući iz limenke, sledeći put setite se sledećeg:

  • Očistite limenku jer nikad niste sigurni je li bila izrađena na pravilan način.
  • Maramicom ćete očistiti prašinu, ali je nećete dezinfikovati.
  • Proverite je li limenka u dobrom stanju, ne sme biti rđava, oštećena ili nabubrena.
  • Ako je limenka nabubrena to znači da je došlo do kontaminacije i nemojte piti iz nje.
  • Ako je limenka oštećena to znači da je unutrašnji premaz limenke oštećen. U ovom slučaju metal je oksidirao i piće više nije sigurno.

(srbijadanas.com)


Leave a Reply